CHCESZ BYĆ ZDROWY? JEDZ ZUPY!
Właściwie ugotowana zupa jest źródłem wielu składników odżywczych. Znajdziemy w niej sporo minerałów: potasu (reguluje gospodarkę wodną i ciśnienie krwi), fosforu i wapnia (niezbędne składniki do budowy kości i zębów), żelaza, magnezu, fluoru. Dostarcza antyoksydanty (witaminę E i beta-karoten), a także błonnik poprawiający pracę jelit i dający uczucie sytości. Krótko gotowane zupy warzywne zawierają też pewną ilość witaminy C oraz witamin B (wzmacniają układ nerwowy, chronią przed skutkami stresu). W zupie na wywarze mięsnym jest białko i tłuszcz (umożliwia przyswojenie witaminy A, D, E i K). Zupa z makaronem, ryżem, kaszą dostarcza węglowodanów (źródło energii), a z dodatkiem mleka – witaminy D.
Zupy sycą, ale nie tuczą, dlatego wskazane są nawet w diecie odchudzającej. To doskonała propozycja także dla seniorów, którzy miewają kłopoty z gryzieniem i trawieniem. Przecierane , wielowarzywne z dodatkiem ziemniaka i niewielkiej ilości oliwy są delikatne i lekko strawne . Zaś zawarte w nich antyoksydanty pochodzące z warzyw i czosnku pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Zup nie powinno zabraknąć w jadłospisie dla rekonwalescentów i osób cierpiących na choroby przewodu pokarmowego, drażliwe jelito, nowotwory jelita cienkiego, choroby dróg oddechowych i nerek, infekcje z wysoką gorączką. Zupy są polecane astmatykom. Szczególnie te przyprawiane czosnkiem, imbirem i czarnym pieprzem, które powodują rozrzedzanie się śluzu i łatwiejsze odkrztuszanie.
Zalety niektórych zup:
Barszcz czerwony . Działa oczyszczająco, zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Filiżanka barszczu poprawia samopoczucie, ułatwia trawienie.
Pomidorowa .Dzięki obecności likopenu (najsilniejszego przeciwutleniacza) obniża ciśnienie krwi, działa przeciwnowotworowo (rak prostaty, płuc). Zawiera dużo potasu, który reguluje pracę serca.
Ogórkowa . Dzięki obecności kwasów organicznych wzmacnia odporność organizmu. Sprzyja też rozwojowi pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym.
Marchwianka i zupa z dyni, łagodzą dolegliwości żołądkowe. Podaje się je np. niemowlętom przy biegunce.
Żurek . Odżywia paznokcie i włosy. Zawdzięczamy to siarce, którą zawierają czosnek, chrzan i żur. Przyspiesza wydalanie i neutralizowanie wielu toksyn.
Grochowa . Uspokaja i poprawia koncentrację uwagi dzięki obecności magnezu, wapnia oraz witamin z grupy B.
Rosół. Mocno rozgrzewa, a olejki z warzyw i przypraw (ziela angielskiego, pieprzu) unoszące się z nad ciepłego talerza, oczyszczają górne drogi oddechowe.
Uwaga na zupy w proszku, ponieważ te są bogate, ale jedynie w sztuczne dodatki i kalorie. Nie dajmy nabrać się na hasła w stylu "porcja warzyw" czy też "moc warzyw". W skład takich zup w proszku wchodzą oprócz niewielkiej ilości suszonych warzyw także barwniki, dodatki zapachowe i polepszacze smaku. Najwięcej soli, glutaminianu sodu oraz szkodliwych tłuszczów trans zawierają zupy z formie instant, np. "chińskie".
W naszej " Kuchni domowej" zupy i inne potrawy przygotowywane są codziennie. Nie używamy gotowych kostek rosołowych, glutaminianu sodu, ani też innych sztucznych aromatów i barwników. Do smaku stosujemy jedynie naturalne przyprawy, a cały aromat wydobywamy dzięki dużej ilości świeżych warzyw.